THE SANCTUARY


 

DSCF3169 RecoveredDedicated on October 5, 1986, the church, rectory, adoration chapel and parish formation center sit on a 2,000 sq m lot along Peach Street in the village.

The fully air-conditioned contemporary-designed church, by Architect Pablo Antonio Jr, has a seating capacity for 360 mass-goers, with provisions for mass-goers outside the church. The pews are of native narra wood. Hexagonal in form, one recognizes a direct axis from the entrance through the nave to the sanctuary.

In the assembly space, one finds the choir area and the confessional. As part of the worshipping community, the choir strategically faces the sanctuary. The confessional is used for the penitent to receive the sacrament of Reconciliation. Surrounding the community’s worship space are the icons of the Stations of the Cross.

The sanctuary is a raised area, allowing mass-goers an increased visibility in the liturgical action taking place. It is set off by where and on whom attention is focused during the Holy Mass: the Introductory and the Concluding Rites (presider’s chair), the Liturgy of the Word (ambo) and the Liturgy of the Eucharist (altar).

 

 

 

f t g m